12/01/2024

Az utolsó kilométer logisztikája: a 2024-es trendek 

Nagyobb igényeket támasztó ügyfelek, a mesterséges intelligencia hatása, fenntarthatóság és a túlméretes küldemények gyors kézbesítése. Ezek az e-kereskedelem domináns trendjei valamennyi iparágban. Ismerje meg, hogyan reagálhat rájuk, mi az, amire most érdemes összpontosítani, és mi az, ami egyelőre még a jövő zenéje.

Szállítás a megrendelés napján 

Ha nem biztosítjuk a same day delivery szolgáltatást, akkor könnyen lehet, hogy máris vásárlókat veszítünk. A gyors és pontos kiszállítás népszerűsége ugyanis egyre nő, és néhány éven belül ez lesz az általános elvárás. A jó hír az, hogy az ügyfelek hajlandóak többet fizetni ezért a szolgáltatásért, mint a normál szállításért. Ugyanakkor rögtön hozzá kell tennünk azt is, hogy e tekintetben változásra számíthatunk – ahogy az aznapi kiszállítás az e-kereskedelmi szegmensekben egyre inkább általánossá válik, úgy csökkenhet a vásárlók hajlandósága arra, hogy többet fizessenek ezért a szolgáltatásért, mint amennyit jelenleg a normál kiszállításért fizetnek. 

A megrendelés napján történő szállítás bevezetése azonban hatékony tervezést és a rendelkezésre álló erőforrások maximális kihasználását követelik meg. Más feltörekvő trendek a segítségünkre lehetnek ebben. 

Technológia 

A mesterséges intelligencia nem kerülheti el az utolsó kilométeres logisztikát sem, amelynek az átfogó technológiai megoldások egyre fontosabb elemévé válnak. A modellezés segítségével pontosan be lehet osztani a járművek és a futárok számát egy adott területre. A szállítási útvonalak tervezése így figyelembe veszi az aktuális helyzetet, valamint a következő órák és napok alakulását. Ezáltal a same day delivery hatékony és megfizethető megoldás lesz, amely jobb vásárlói élményt nyújt, ugyanakkor környezetbarátabb is, és hozzájárul a városok forgalmának gördülékenyebbé tételéhez. 

„Tavaly sikerült bevezetnünk egy fejlett AI Predictort, amely az összegyűjtött adatok alapján két héttel előre meg tudja jósolni a vásárlói megrendelések alakulását egy adott területen, akár konkrét órákra lebontott pontossággal. A hibaarányt folyamatosan 10% alatt tudtuk tartani” –mondja Peter Menky, a DODO Group kereskedelmi igazgatója, majd hozzáteszi: „A fejlett adatelemzés és a jövőre vonatkozó modellezés jelentősége tovább fog nőni. A logisztikai vállalatok megalapozottabb döntéseket tudnak majd hozni, ami többek között a sebesség növeléséhez vezet anélkül, hogy a szolgáltatás jelentősen megdrágulna.” 

Alternatív járművek 

A mesterséges intelligencia új lehetőségeket hoz az alternatív járművek bevezetésében is. A szállítási igények megbízható előrejelzésével a logisztikai vállalatok képesek lesznek a szállítást végző flotta összetételének finomhangolására. Így az elektromos robogók, teherbiciklik, robotkocsik, drónok vagy akár a folyami hajózás nagyobb mértékű elterjedésére számítunk. A jogszabályok és a technológia tehát egyre kevesebb korlátot szabnak majd. Sokkal több fog múlni azon, hogy egy adott városi terület vagy városrész számára a megfelelő közlekedési eszközöket tudunk-e majd hozzárendelni. A kereslet mellett az aktuális forgalmi helyzet, az áthaladási idők, a járműkapacitás korlátjai, a bevetett járművek száma, az egyes ügyfelek számára meghatározott szállítási időablakok, az átvevőhelyek elhelyezkedése és működési sajátosságai, illetve a járművek be- és kirakodási ideje is bele fognak számítani az útvonal kiszámításába. A szállítási útvonalak kialakításának összetettsége így még inkább megnő. 

Zónákra épülő logisztika 

Az internetes áruházak vásárlói számára egyre fontosabb, hogy a vásárlási döntéseket ne csak a termékek ára, hanem a rendelés kiszállításának gyorsasága és minősége alapján hozzák meg. Egy 2023-as piackutatás szerint a vásárlók 3/4-ének fontos a gyors szállítás. A vásárlók egyharmada számára a logisztika fenntarthatósága is jelentőséggel bír. A városokban a csomagok gyorsabb kiszállításának és egyúttal a környezetterhelés jelentős csökkentésének egyik módja a zónákra épülő logisztika koncepciója.  

A zónákra épülő logisztika lényege az erőforrások intelligens megosztásának koncepciója, amely biztosítja, hogy a vásárló gyorsabban kapja meg a küldeményt, a webáruház kevesebbet fizet a szállításért, és az adott területen működő járművek mindegyike maximálisan kihasználja kapacitását, tehát nem közlekedik „üresen”. Minden város külön zónaként vagy zónák csoportjaként működik, amelyet mesterséges intelligencia szervez, és amelyben a különböző kiskereskedők fiókjai és átvételi pontjai találhatók. A logisztika zónákon alapuló megközelítése a jövőben egyre szélesebb körben elterjed majd, és tovább fogja csökkenteni a szállítási időt, miközben fenntartja az expressz kézbesítés megfizethetőségét. 

Erről a trendről részletesen írtunk a Zónákra épülő logisztika: még gyorsabb és hatékonyabb szállítás című cikkünkben. 

Dinamikus árképzés 

Bár az ügyfelek egyre inkább igénylik a gyors és pontos kézbesítést, viszonylag alacsony a hajlandóságuk arra, hogy az aznapi kézbesítésért felárat fizessenek. Erre egy lehetséges válasz az úgynevezett dinamikus árképzés, ahogyan azt például a repülőjegyek, taxik vagy szállodák esetében már ismerjük. A logisztika területén a dinamikus árképzés lehetővé teszi, hogy a szállítás árát az aktuális kereslet alapján határozzuk meg, így optimalizálva a szállítási csúcsidőszakokat, miközben a lehető legtöbb ember számára elérhetővé tesszük az időablakokban történő szállítást. 

„A dinamikus árképzésnek köszönhetően az ügyfeleknek egyre több lehetőségük lesz arra, hogy válasszanak a csúcsidőszak drágább, vagy a csúcsidőn kívüli időpontok kedvezőbb árú szállítási módjai közül. A DODO-nál néhány ügyfelünkkel tavaly már teszteltük ezt a koncepciót, és a nagyon pozitív eredmények alapján úgy véljük, hogy a kiskereskedők széles körben kezdik majd használni az idén minden szegmensben” – ismerteti az új funkciót Peter Menky.   

Az aznapi kiszállítás a túlméretes áruk esetében 

Az online élelmiszerboltok által bevezetett standard fokozatosan más szegmensekben is megjelenik. A same day delivery szolgáltatást így a vásárlók a nagyméretű csomagok vagy akár a hagyományos üzletekből történő kiszállítás esetén is igényelni fogják. Tavaly a Decathlonnal együttműködve a sportfelszerelések, az Electro Worlddel közösen pedig a műszaki cikkek világába is bevezettük ezt az új standardot. Milyen gyorsan fog ez a trend tovább terjedni? Peter Menkynek nincsenek kétségei: Meggyőződésem, hogy a következő években gyakorlatilag az összes e-kereskedelmi szegmensbe megérkezik az aznapi kiszállítás óránkénti időablakokban, és a vásárlók által elvárt alapszolgáltatássá válik. 

Tartson lépést Ön is a trendekkel! Kérjen időpontot tőlünk, és bízza ránk az utolsó kilométer logisztikáját.