29/05/2023

Zónalogisztika: gyorsabb és hatékonyabb kézbesítés

Zónalogisztika: gyorsabb és hatékonyabb kézbesítés

A DODO-nál folyamatosan keressük a módját annak, hogy a városi kiszállítást gyorsabbá és hatékonyabbá tegyük. A zónalogisztika egy okos erőforrás-megosztási koncepció, amely elősegíti, hogy vásárlóink gyorsabban és alacsonyabb áron kapják kézhez a várt csomagot. E cél érdekében igyekszünk járműveink kihasználtságát maximalizálni, ezzel növelve hatékonyságunkat, amellyel nem csak ügyfeleinknek kedvezünk, de a városok közlekedésének fejlesztéséhez is hozzájárulhatunk. 

Mi is az a zónalogisztika?

A zónalogisztika feladata, hogy az adott területen mozgó autók között úgy legyenek kiosztva a feladatok, hogy maximális kihasználtsággal, a lehető legrövidebb úton érkezzen ki a vásárlóhoz a DODO futára. Az elv alkalmazásával két legyet ütünk egy csapásra: csökkentjük a közúti forgalmat és a károsanyag-kibocsátást. Ezzel az eljárással továbbá olyan kiadásokat spórolhatunk meg, amelyek megengedik, hogy kedvezőbb házhozszállítási díjakkal dolgozzunk. 

Hogyan működik?

A mesterséges intelligencia segítségével a városokat zónákra osztjuk. Minden zónához tartoznak csomagfelvételi pontok különféle ügyfeleink számára (pl. hideg és meleg élelmiszer, elektronikai cikkek, kerti bútor, sporteszköz, ruházat, kozmetikumok, könyvek, állateledel stb.), amelyek eltérő szállítási idővel kínálnak házhoz szállítást (expressz, aznapi vagy másnapi szállítás stb.).

Modern technológiánk segítségével összehangoljuk kapacitásainkat a felvételi és átadási pontokkal. Ezzel azonos időben futáraink azon vannak, hogy minél gyorsabban és hatékonyabban kézbesítsék a megrendeléseket. során diszpécserünk leginkább ellenőrző szerepet lát el és csak akkor avatkozik be, ha a hagyományos csomagkezelési stratégiánkhoz képest eltérően kell cselekedni.

A kijelölt zónákon belül futáraink az algoritmusunk számításainak megfelelően folyamatosan dolgoznak. Változatos gépjárműparkunk (elektromos robogók, kerékpárok, kisebb és nagyobb autók) szintén tovább javítja a kiszállítás megszervezésének hatékonyságát. Viszont mindez mit sem ér, ha ezek a járművek „levegőt” szállítanak.

Saját fejlesztésű szoftverünk, a GAIA fejlett big-data adatbázisa és előrejelző számításai gondoskodnak arról, hogy az összes jármű kapacitása elérje a maximumot.

Lépésről lépésre a maximális hatékonyság érdekében

A DODO-nál korlátozott mértékben már alkalmazzuk a zónalogisztikát. Flottánk egy része ’szabadon mozog’ abban az értelemben, hogy a csúcsidőszakokban járműveink nem egyetlen ügyfélhez vannak rendelve, hanem ott segítenek, ahol éppen felgyűlnek a feladatok.

Ha 30 perces, tehát expressz kiszállításról van szó, szoftverünk kis zónákat képez vásárlóink körül, amelyeket egy diszpécser kezel. Ha az adott területen több csomagfelvételi pont is található, akkor az összes kiszállítást egyszerre szervezzük meg, tehát a futár egyszerre több vásárló rendelésével halad. Ezáltal munkánk sokkal hatékonyabb, mintha csak egy megrendelő csomagját kézbesítené. 

Szolgáltatásunkkal át szeretnénk formálni a klasszikus kiszállítási logisztikát. Ahelyett, hogy partnereink keresnék meg a futárszolgálatot az áruk kiszállítására, flottánk munkatársai azonos időben kínálják fel ügyfeleinknek a rendelkezésre álló szabad kapacitást. 

Miként látjuk a zónalogisztika jövőjét?

A zónalogisztika elvét fokozatosan terjesztjük ki ügyfeleink szállítási igényeinek minden szegmensére. Technológiánk segítségével úgy osztjuk el futáraink között a feladatotokat, hogy a vásárló által megszabott időkeretet pontosan tartani tudják, függetlenül attól, hogy mi mindent szállítanak. Ha úgy alakul, munkatársainknak egyszerre kell szállítani cserepes növényt és irodai bútort, így nemcsak az autóban lévő helyet, de a rendelkezésre álló időt is a leghatékonyabban tudják kihasználni. Ennek eredményeképpen hamarabb jut vásárlóinkhoz a szállítmány, és a szállítási díj is kevesebb lesz.

Utolsó kilométeres logisztikai megoldást keresel? Lépj kapcsolatba velünk, örömmel állunk rendelkezésedre!