26/02/2024

A megrendelések gyors és megfizethető kiszállítása. Lehetséges ez? 

A webáruházak vásárlóinak 74%-a számára kulcsfontosságú a szállítás gyorsasága. Az ügyfelek nagyra értékelik a 90 percen belüli, vagy az aznapi kiszállítást, azonban nem akarnak sokkal többet fizetni érte, mint a normál szállításért. Hogyan lehet ebben a helyzetben gyors és költséghatékony kiszállítást kínálni? A DODO-nál nem csupán hiszünk abban, hogy ez lehetséges, hanem hatékony megoldást is kínálunk. A kulcs az adatokban rejlik. 

Különösen a nagyvárosok lakói számára nagyon fontos, hogy a megrendelt áru minél hamarabb megérkezzen. Ha azonban minden webáruház a saját futáraival dolgozna, a városok közlekedése még a jelenleginél is kaotikusabb lenne. Valószínűleg hatalmas késésekkel kellene számolni, és a gyors kiszállítás elve értelmetlenné válna. A megoldás az aznapi kiszállítás és a zónás logisztika ötvözése, amely mind a szükséges idő, mind az ár tekintetében képes megfelelni a vásárlók igényeinek, és amely a városok közlekedését is javítja. 

A zónás logisztika költség- és környezetkímélő 

A zónás logisztika azt az elvet alkalmazza, hogy egy teherautó egy adott terület különböző átvételi pontjairól és webáruházaiból veszi fel a megrendeléseket. Ezután ugyanaz a futár kézbesíti azokat, ahogyan azt a klasszikus csomagküldő szolgáltatások esetén ismerjük. Ezek azonban a csomagokat egy központi raktárban vagy átrakodási ponton rakodják be, majd csupán kézbesítik azokat. A zónás logisztika révén a járművek kihasználtsága a tökéleteshez közelít, a szállítási idő csökken, és az ügyfeleknek kevesebbet kell fizetniük a szállításért.  

A zónás logisztika bevezetése nagyobb felkészültséget igényel a webáruházak részéről. Az árukat a leadási pontokra vagy a csomagmegőrző dobozokba kell szállítani, és a rendelési adatokat valós időben meg kell osztani a fuvarozókkal. Készen kell állniuk arra is, hogy gyorsan feldolgozzák az árukra, a rendeltetési helyre és az útvonalak módosítására vonatkozó információkat. A zónás logisztika ugyanakkor mégis rendkívül előnyös. Vessünk egy pillantást arra, hogyan működnének az egyszerű piaci elvek, ha egy adott zónában (városban) egyetlen logisztikai vállalat végezné az utolsó kilométeres kiszállítást.  

  1. A megrendelések sűrűsödése 

Ha az egynapos kiszállítás lehetősége kedvezőbb áron vehető igénybe, a vásárlók várhatóan gyakrabban fognak élni vele. 

  1. Méretgazdaságosság 

Minél több webáruház vesz részt a zónás logisztikában, annál kedvezőbb lesz a szállítás ára a méretgazdaságosság miatt.  

  1. Árcsökkentés a vásárlók számára 

A megrendelések számának növekedése és a szállítás racionalizálása következtében különösen a végfelhasználók számára csökken az ár. 

A zónás logisztika másik vitathatatlan előnye a környezeti hatás. A hatékonyabb szállítás révén kevesebb autó közlekedne az utcákon, és csökkenne a forgalom okozta károsanyag-kibocsátás. A zónás logisztika működését részletesen bemutattuk a Zónás logisztika: még gyorsabb és hatékonyabb szállítás című cikkünkben. 

Valós adatok és a mesterséges intelligencia felhasználása  

A DODO a zónás logisztikát akár a 90 perces vagy az aznapi kézbesítés esetén is képes biztosítani. Ehhez saját fejlesztésű platformunk, a GAIA nyújt segítséget, amely példátlan hatékonyságot biztosít a városi logisztikai tervezésben. 

A GAIA képes optimalizálni a futárok útvonalait és a kiszállítást végző járművek számát, továbbá rugalmasan beállítja, hogy melyik időpontban mekkora kapacitásra van szükség. Legújabban egy olyan mesterséges intelligencián alapuló eszközön dolgozunk, amely akár két hétre előre, órára pontosan megjósolja az adott területen a megrendelések számát. Ennek köszönhetően még jobban meg tudjuk tervezni a járművek kihasználását.  

Minden webáruház hozzájárulhat ahhoz, hogy az ügyfelek számára olcsóbb és gyorsabb legyen a szállítás. Ehhez azonban nem a városi logisztika házon belüli kezelésén keresztül vezet az út. A helyes megoldás az utolsó kilométeres logisztikai szakértőinek igénybevétele, akik egyszerre több webáruházból is gondoskodnak a kiszállításról. Ez hatékonyabbá teszi a kiszállítást, így még több vásárló kapja meg a vágyott szolgáltatást megfizethető áron. Ráadásként a városi logisztika is környezetbarátabbá válik. 

A DODO-nál készen állunk az utolsó kilométeres logisztika új megoldására. Velünk tart?