06/10/2023

Elektromobilitás: már elindultunk az úton, de még az elején járunk

A DODO-nál tudjuk, hogy az utolsó kilométeres logisztika megterhelheti a városi közlekedést és a környezetet. Célunk tehát az, hogy a városok és egyes városrészek esetén megtaláljuk, valamint teszteljük az új szállítási lehetőségeket – ilyen például az elektromos járművel történő kézbesítés. A DODO futárjai jelenleg elektromos autókat, kerékpárokat, robogókat és CNG autókat használnak. Nézzük meg, milyen előnyökkel – vagy esetleges hátrányokkal – jár a gyakorlatban az elektromos autók használata.

Ügyfeleink is igénylik az elektromos járművek használatának lehetőségét

A fenntarthatósági stratégiánk egyik alappillére a környezetvédelem, ennek megfelelően folyamatosan keressük az egyensúlyt a hatékonyság és a környezetbarát megközelítés között. Jelenleg mintegy 40 elektromos járművet üzemeltetünk, köztük hibrideket és elektromos robogókat is. Esetünkben ezek hatékony használata elsősorban a rendelkezésre álló töltő-infrastruktúrától függ.  

Célunk úgy összekapcsolni kapacitásaink tervezését az infrastruktúrával, hogy az elektromos járművek integrálása ne csökkentse a házhoz szállítás hatékonyságát. Reméljük, hogy az elektromobilitás pozitív hatását a végfelhasználók, a városok lakói, illetve ügyfeleink egyaránt érezni és értékelni fogják.

„Az elektromos autók és robogók számának fokozatos növelését tervezzük, használatuk lehetőségeiről pedig ügyfeleinkkel is konzultálunk. Már elkezdtük az elektromos járművek beszerzésére vonatkozó igények feldolgozását” – mondta Martin Marek, a DODO Group operatív igazgatója.

Flottánkban különböző típusú elektromos járműveket tesztelünk; az utakon a Renault Kangoo E-Tech, a Peugeot e-208, a Citroen ë-C4 autókon vagy a Vmoto Soco VS-1 robogókon látható a DODO logó. Az elektromos autók számos műszaki előnnyel rendelkeznek a belső égésű motorral rendelkező autókkal szemben, például, hogy ritkábban igényelnek rendszeres szervizelést – ezért alacsonyabbak a karbantartási költségeik -, továbbá egyszerűbben és kényelmesebben lehet őket vezetni.

Az elektromobilitás piacának megoldást kell találnia néhány fontos kérdésre

A vállalati célokra használt elektromos járművekkel kapcsolatban még felmerül néhány megoldatlan probléma, többek közt az akkumulátorok élettartama vagy a használt e-autók értékesítése. Mivel az elektromos autók piaca még új, a lízingcégek tapasztalatai hiányosak. Ezek együttesen akadályozhatják, hogy jelenlétük nagyobb mértékű legyen a vállalati flottákban. A bankok viszont már készen állnak, és az elektromobilitást olyan paraméternek tekintik, amely pozitívan befolyásolhatja a hitelfelvételt. Figyelemmel kísérjük azt is, hogy a nyugatabbra lévő országokhoz hasonlóan, a magyar állam előnyben részesíti-e az elektromos közlekedést. 

Okoslogisztikai szolgáltatóként a DODO-nál úgy látjuk, a jelenlegi kérdéses helyzetek hamarosan megoldódnak, az alternatív meghajtású autók piaca pedig tovább fog fejlődni. A hatékonyabb infrastruktúra kiépítése és az e-járművek vételárának csökkenése az elektromos autók nagyobb mértékű elterjedéséhez vezet majd. Emellett logisztikai vállalatunk számba vesz más környezetarát közlekedési lehetőségeket is, például a hidrogén meghajtást. Az utolsó kilométeres környezetbarát logisztikára úgy tekintünk, mint a megnövekedett szállítási kereslet kielégítésére, amely minimális hatást gyakorol a környezetre. Tudj meg mindent a fenntarthatósági stratégiánkról, hiszen számunkra ez nem csupán divathullám, működésünk minden elemét áthatja.