11/06/2024

E-kereskedelem: Csomagoljon és szállítson fenntartható módon

A vásárlóknak árut szállító vállalatoknak át kell gondolniuk az általuk használt csomagolást, és zöldebb és fenntarthatóbb alternatívák felé kell elmozdulniuk. Egy olyan időszakban, amikor mindannyian keressük a szénlábnyomunk csökkentésének módjait, a környezetbarát csomagolás jelentős segítséget nyújthat. 

Talán elgondolkodik azon, hogy miért kellene elkezdenie fenntartható anyagokba csomagolni az ügyfelek megrendeléseit, és miért kellene egyáltalán foglalkoznia ezzel. Számos oka van, és ezeket mutatjuk be ebben a cikkben. Már azzal is fenntarthatóbb vállalattá válhat, ha korlátozza a szállítmányok méretét vagy előnyben részesíti az újrahasznosított anyagokat.

Kerülje a műanyagot a csomagolásakor

A környezetbarát anyagok használata a szállítmányok csomagolásához hozzájárul a környezetre gyakorolt negatív hatások minimalizálásához. A legtöbb műanyag ellenáll a lebomlásnak, ami a talaj, az óceán és más vízkészletek szennyezéséhez vezet. Előállításukhoz nagy mennyiségű fosszilis tüzelőanyagra van szükség, ami hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához és ezáltal a globális felmelegedéshez. A műanyagokat nem lehet hatékonyan újrahasznosítani, és számuk egyre nő. Ráadásul mikrorészecskékre bomlanak, amelyek bekerülnek a táplálékláncba. Az állatok gyomrába, majd az emberekbe kerülnek, ahol negatív hatással lehetnek az egészségre

A környezetbarátabb csomagolás és szállítás verseny előnyhöz juttatja Önt

Ez a kérdés egyre többször kerül szóba a nyilvánosság körében, és az okos vállalatok ennek megfelelően reagálnak. A Cseh Köztársaság az e-vásárlás szuperhatalmának számít. A lakosságszámot tekintve náluk van a legtöbb e-bolt Európában. A környezetbarát anyagok használatának számos oka van. 

  • Környezeti felelősségvállalás: A Cseh Köztársaságban évente több tonna eldobható csomagoló anyagot gyártanak. A vállalatoknak lehetőségük van arra, hogy környezetbarátabb csomagolással és forgalmazással csökkentsék ezt a számot. 
  • Ügyfélkérdés: Egyre többen keresik a környezeti felelősségvállalást tanúsító vállalatok termékeit. A környezetbarát csomagolású szállítmányokra való áttérés versenyelőnyhöz juttathatja Önt. Megerősítheti pozitív márkaimázsát, és a vásárlók szimpatikusabbá és támogatóbbá válhatnak. 
  • Szabályozás: Egyes országok szigorúbb szabványokat és előírásokat vezetnek be a hulladék minimalizálása vagy az üvegházhatású gázok kibocsátásának közvetlen csökkentése érdekében. 
  • Költségcsökkentés: Egyes környezetbarát csomagolóanyagok újrahasznosított anyagokból készülnek. Hosszú távon csökkenti a vállalatának az anyag visszanyeréssel és a hulladékkezeléssel kapcsolatos költségeit.

Nehéz lehet tudni, hogy mi az igazán környezetbarát csomagolóanyag

A „környezetbarát” szó egy általános kifejezés, amelyet minden olyan csomagolástípusra használnak, amely valamilyen módon környezetbarátabb.  Az anyagok lehetnek környezetbarátok, mert környezetbarátabb módon állították elő őket, de azért is, mert a csomagolás újrahasznosítható. A fenntartható anyag olyan anyag, amely biológiailag lebomló vagy megújuló. Ide tartoznak bizonyos műanyagtípusok, például a PET vagy a HDPE. Ezeket azonban csak néhányszor lehet újrahasznosítani, és utána el kell égetni vagy hulladéklerakóba kell vinni. Ezért nem igazán fenntartható anyagról van szó. Ezért kihívást jelenthet annak megismerése, hogy melyik csomagolóanyagot érdemes használni, és ugyanígy nem minden webáruház számára megfelelő egyetlen megoldás. 

Tipp! Tudja meg, mely ügyfeleinknek segítettünk a hatékony szállításban.

Mit tehet, hogy csomagolt anyagait és azok forgalmazását környezetbarátabbá tegye?

  1. Ne küldjön levegőt!: A nagy dobozoknak, amelyekben kis áruk vannak, nincs értelme. Több anyagot használ fel, mint amennyire szüksége van. Aztán ott van a csomag elszállításának problémája. Nem fér el annyi szállítmány a kiszállító teherautókban, és a teherautónak többször kell utaznia.
  2. Ne használjon túl sok töltőanyagot: Végül nemcsak a természet fogja megköszönni, hanem a vásárlói is, akik nem akarják, hogy a szükségesnél több hulladék keletkezzen, amikor a csomagjukat kézbesítik. 
  3. Használja újra a csomagolást: Ösztönözze a vásárlókat, hogy visszaküldés vagy reklamáció esetén használják újra a csomagolást, pl. akár a visszaszállításban is. Tegye ugyanezt. 
  4. Alternatív anyagok használata: Ez lehet például hullámkarton, papír, aprított papír, használt csomagolóanyag. Például a beszállítóktól szerezheti be. Az üres dobozoknak és egyéb anyagoknak nem kell a szelektált hulladékba kerülniük, hanem újra felhasználhatók. Végső soron ez lehet a legolcsóbb megoldás az Ön számára. Nem kell aggódnia amiatt, hogy az ügyfelek nem értik meg a csomagolásnak ezt a módját. Csak jól kell kommunikálnia a választását az ügyfelei felé. Ezt megteheti egy blogon, a közösségi médiában vagy az e-kereskedelmi weboldalán. 

Tipp! Szeretne napon belüli kiszállítást kínálni? Ezt a szolgáltatást minden e-kereskedelmi szegmensben kínáljuk.

Fenntarthatóbb logisztika és szállítás

A zöldebb bolygó felé tett egyik pozitív lépés a fenntarthatóbb anyagokból történő csomagolás. A másik maga a logisztika. A teljes logisztikai láncban az utolsó mérföld szállítása okozza a legtöbb károsanyag-kibocsátást. Ez negatív hatással van a városi életre. A DODO-nál a maximális hatékonyságra törekszünk a csomagkézbesítésben, legyen szó expressz, napon belüli vagy másnapi kézbesítésről, és a modern technológiának és az adatok kiértékelésének köszönhetően nincs több jármű az utcákon a szükségesnél, és azok optimálisan vannak feltöltve. Rugalmasan reagálunk, a logisztikai kapacitást saját flottánk, franchise partnereink és külső partnereink között igazítjuk ki, így gyorsan alkalmazkodunk a változó kereslethez, és nem terheljük feleslegesen a közlekedést.

Tipp! Olvasson többet a DODO-nál megvalósított fenntartható közlekedésről. Vegye fel velünk a kapcsolatot, és mi javaslatot teszünk a vállalkozásának legmegfelelőbb megoldásra.

A környezetbarát csomagolás választásával hozzájárulhat egy tisztább, zöldebb világhoz, csökkentve a hulladéklerakókba kerülő hulladék mennyiségét és a talajba kerülő mikroműanyagok arányát. Ha nem tudja, hogyan csomagolja küldeményeit, a piacon több olyan cég is van, amely segíthet az Ön konkrét ügyében.