18/01/2023

A jövő logisztikája: A drónos házhoz szállítás lehetőségeit teszteljük Magyarországon  

A DODO-nál folyamatosan keressük a lehetőségeket a szállítási idő és a logisztika környezeti hatásainak csökkentésére. Ennek eredményeként a Rossmann drogériahálózattal közösen drónos kiszállítására irányuló tesztprojektet indítottunk el, így a jövőben nem csupán gyorsabb és pontosabb kiszállítást biztosíthatunk ügyfeleink számára, hanem mérsékelhetjük a károsanyag-kibocsátást és tehermentesíthetjük az utakat.  

A forradalmi szállítási megoldás tesztelése Budapesten valósul meg. A drón első tesztrepülése során az elsődleges cél az egyes munkafázisokhoz szükséges idő felmérése volt –a csomag drónra helyezésétől kezdődően, a szállításon keresztül, egészen a leszállásig és a megrendelés átadásáig. A drón a Savoya Park bevásárlóközpontban található Rossmann üzlettől szállt fel, majd 15 kilométert tett meg különböző tereptípusokon át, miközben a Duna felett is átrepült. 

Idézet: „ Úgy gondolom, hogy a drónos házhoz szállítás a jövő egyik kulcsmegoldása lehet az e-kereskedelem területén, illetve a vásárlói elvárások kiszolgálásában, a DODO pedig a megfelelő partner ennek megvalósításában” – mondta Fürjes Ádám, a Rossmann Magyarország Kft. online marketing csoportvezetője. 

Gyors megoldás csúcsforgalomban is  

Az eredmények igazán ígéretesnek bizonyultak. A tesztrepülés teljes folyamata – indulástól a biztonságos leszállásig – 14 percet vett igénybe, a drón átlagosan 50 kilométer per óra sebességgel repült 20 és 50 méter közötti magasságban, mind a leszállás, mind pedig a képzeletbeli csomag kézbesítése problémamentesen zajlott. Mivel a rakomány súlya számottevően nem befolyásolja a drón repülési sebességét, az eredmények pontosnak tekinthetők.  

A megrendelések légi kézbesítésének egyik legnagyobb előnye lehet, hogy az időjárás kivételével minden külső körülménytől függetlenül tudnak teljesülni. Amennyiben alkalmazni tudjuk majd a drónokat az utolsó kilométeres szállítás logisztikájában, a szállítás sebességét és minőségét nem befolyásolják majd a forgalmi akadályok, balesetek, útfelújítások vagy más, földi szállítással kapcsolatos tényezők. 

A tesztelés folytatódik 

Az első tesztrepülés befejeztével még messze nincs vége a munkánknak. A szimulációval sikerült bebizonyítanunk, hogy a kézbesítési idő szempontjából érdemes drónokat használnunk. A következőkben, a Rossmannal közösen kiértékeljük az első tesztek eredményeit, majd a lehető leghamarabb további tesztrepüléseket fogunk végezni, ezúttal valódi szállítmánnyal. Amint megszületnek a szükséges jogszabályok, más országokban – köztük a Cseh Köztársaságban – is alkalmazni fogjuk a projekt során szerzett tapasztalatainkat.  

„A DODO számára az okoslogisztika és az innováció kéz a kézben jár. Folyamatosan új módszereket keresünk a szállítási idő lerövidítésére és a logisztika környezetre gyakorolt hatásainak csökkentésére, ezért mindent megteszünk, hogy a lehető legjobban fel tudjunk készülni arra a pillanatra, amikor a helyi jogszabályok engedélyezni fogják a drónos szállítást” tette hozzá Peter Menky, a DODO kereskedelmi igazgatója. 

Biztonságos és környezetbarát szállítás 

A drónok használatában rejlő lehetőségek óriásiak, de használatuk jelenleg szigorú nemzeti és európai szintű szabályozás alá esik. Noha néhány amerikai vállalat már vállal drónos kézbesítést, európai szinten még nem rendelkezünk a hasonló műveletek biztonságát garantáló jogszabályokkal. Tekintettel a szabályozási intézkedésekre, egyelőre kizárólag a jelenlegihez hasonló kísérleti projektek megvalósításával járulhatunk hozzá a technológia forradalmi fejlődéséhez.